Till Aktuellt
Nyhet | 2024-11-05

Första vågen av hållbarhetsrapporteringar enligt CSRD närmar sig

Bakgrund

I januari 2023 trädde det nya EU-direktivet om hållbarhetsrapportering (CSRD: Corporate Sustainability Reporting Directive) i kraft i EU, vilket implementerats i svensk rätt genom bland annat ändringar i årsredovisningslagen som trädde i kraft den 1 juli 2024.

Syftet med CSRD är att ge finansmarknaden tillgång till kvalitativ och jämförbar information om ESG-frågor – miljö (Environment), samhällsansvar (Social) och bolagsstyrning (Governance) – för att styra kapital mot hållbara investeringar och främja hållbar tillväxt. Genom CSRD harmoniseras strukturen på hållbarhetsrapporteringen inom EU genom skärpta krav på företags hållbarhetsrapportering. Den första vågen av företag som omfattas av CSRD kommer att behöva hållbarhetsrapportera redan under 2025[1]. Övriga företag som träffas av CSRD bör så snart som möjligt göra en översyn av interna processer för hållbarhetsrapportering och förbereda sig inför de nya rapporteringskraven.

Nedan följer en sammanfattande påminnelse av huvudpunkterna i CSRD.

[1] Vissa stora företag/koncerner av allmänt intressen med fler än 500 anställda kan behöva rapportera redan under 2025 om de har brutet räkenskapsår som inleds 1 juli 2024 eller senare.

CSRD i ett nötskal

CRSD ställer krav på att de företag som omfattas av regleringen upprättar en hållbarhetsrapport som en del av den finansiella rapporteringen genom ett eget avsnitt i förvaltningsberättelsen. Rapporten ska granskas av företagets revisor eller av en annan extern granskare.

Bolag som omfattas av CSRD

CSRD träffar alla stora företag och de flesta börsnoterade företagen (dvs. företag som är noterade på reglerad marknad) inom EU – med undantag för mikrobolag i enlighet med tabellen nedan. Klassificeringen avgör även när i tiden kravet på upprättande av första hållbarhetsrapport blir aktuellt (se vidare nedan).

Stora företag definieras som de företag som uppfyller minst två av följande kriterier: Börsnoterade små och medelstora företag definieras som de företag som uppfyller minst två av följande kriterier: Mikrobolag (omfattas inte av CSRD)
• Fler än 250 medeltal anställda
• Nettoomsättning över 550 miljoner kronor
• Balansomslutning över 280 miljoner kronor
• Fler än 10 medeltal anställda
• Nettoomsättning över 10 miljoner kronor
• Balansomslutning över 5 miljoner kronor
• Bolag som inte uppfyller kriterierna enligt kolumnen till vänster

Varje enskilt villkor ovan ska ha varit uppfyllt under vart och ett av de senaste två räkenskapsåren för att företaget ska träffas av CSRD.

Innehållet i hållbarhetsrapporterna

Hållbarhetsrapporten ska inkludera detaljerad information om företagets väsentliga konsekvenser, risker och möjligheter vad gäller miljöfrågor, sociala frågor och bolagsstyrningsfrågor. Hållbarhetsrapportens närmare innehåll regleras i obligatoriska EU-standarder för hållbarhetsrapportering (ESRS: European Sustainability Reporting Standards) som antas av EU-kommissionen.

Dubbel väsentlighetsanalys

De hållbarhetsupplysningar som ska lämnas är omfattande och innehåller ett stort antal datapunkter. För att avgöra vilka hållbarhetsupplysningar som är väsentliga för det enskilda företaget, och som företaget därmed ska rapportera på, ska företaget göra en dubbel väsentlighetsanalys. Denna analys innebär att företag ska beakta hållbarhetsfaktorer utifrån två perspektiv:

  • dels hur hållbarhetsfaktorer påverkar företagets verksamhet (finansiell väsentlighet),
  • del hur bolagets verksamhet påverkar hållbarhetsfaktorer (påverkansväsentlighet).

Utfallet av väsentlighetsanalysen påverkar vilken information som ska inkluderas i hållbarhetsrapporten.

Rapportering i värdekedjan

Hållbarhetsrapportering ska även innehålla information om väsentliga hållbarhetsupplysningar både uppströms och nedströms i företagets värdekedja (t.ex. information om underleverantörers miljöpåverkan). Arbetet med att samla in denna information kan bli betydande. För att underlätta informationsinsamlingen i värdekedjan finns dock en undantagsregel som innebär lättnader under en övergångsperiod.

Tidslinje för implementering

Företags skyldighet att upprätta hållbarhetsrapporter enligt CSRD inträder successivt enligt följande:

  • Räkenskapsår 2024 (med rapportering 2025) för stora företag som sedan tidigare omfattades av NFRD.[2]
  • Räkenskapsår 2025 (med rapportering 2026) för andra stora företag.
  • Räkenskapsår 2026 (med rapportering 2027) för börsnoterade små och medelstora företag, dock med vissa lättnader och möjligheter till undantag fram till räkenskapsår 2028.

[2] Vissa stora företag/koncerner av allmänt intressen med fler än 500 anställda kan behöva rapportera redan under 2025 om de har brutet räkenskapsår som inleds 1 juli 2024 eller senare.

Kontakt

TM & Partners ESG-team har betydande erfarenhet av hållbarhetsfrågor i en affärsjuridisk kontext.  Vi kan bland annat hjälpa till med att navigera i det regulatoriska ESG-landskapet.

Vill du veta mer? Kontakta gärna:
Jonas Hämälä | Advokat | Partner
Hanna Hillgren | Advokat | Senior biträdande jurist