Under den senaste rapportperioden blev det i flera fall omfattande kursreaktioner på delårsrapporter från bolag på den svenska marknaden. Kraftiga kursreaktioner på en planerad rapport leder till frågan om det hade funnits skäl till en vinstvarning (eller omvänd vinstvarning). I det följande redogör vi för reglerna om vinstvarning.

Bolag vars finansiella instrument är upptagna till handel på exempelvis en reglerad marknad eller MTF-plattform offentliggör regelbundet finansiell information. I många fall sker det genom kvartalsvisa delårsrapporter som publiceras på förutbestämda datum som kommuniceras innan räkenskapsåret inleds.

Samma bolag är skyldiga att följa EU:s marknadsmissbruksförordning (MAR). Enligt MARs informationsgivningsregler är ett bolag skyldigt att så snart som möjligt informera allmänheten om insiderinformation som direkt berör bolaget. Med insiderinformation förstås information av specifik natur som inte har offentliggjorts, som direkt eller indirekt rör ett eller flera bolag eller ett eller flera finansiella instrument och som, om den offentliggjordes, sannolikt skulle ha en väsentlig inverkan på priset på de finansiella instrumenten eller relaterade finansiella derivatinstrument. Det kan därför föreligga en skyldighet att offentliggöra finansiella resultatavvikelser i förväg genom en så kallad vinstvarning (eller omvänd vinstvarning).

Vilka finansiella avvikelser utgör insiderinformation?

För att kunna avgöra om avvikelser avseende bolagets resultat eller finansiella ställning utgör insiderinformation ska en helhetsbedömning av omständigheterna i det aktuella fallet göras med utgångspunkt i den information som bolaget tidigare har kommunicerat till marknaden i fråga om finansiella resultat, prognoser och framåtblickande uttalanden. Vid denna bedömning bör även naturliga säsongsvariationer i den bransch som bolaget verkar och den allmänna marknadsutvecklingen beaktas.

Analytikerestimat, om sådana finns tillgängliga, kan ses som en relevant indikation på hur bolagets historiska kommunikation har uppfattats och vilka marknadsförväntningar den har gett upphov till. Det gäller särskilt om bolaget bevakas av flera analytiker och deras bild av bolaget är samstämmig. Analysen av om en avvikelse föreligger kan dock inte endast baseras på en jämförelse av analytikerestimaten, utan en bredare analys erfordras.

Om bedömningen leder till att det förekommer en relevant avvikelse och denna sannolikt skulle ha en väsentlig inverkan på priset på bolagets finansiella instrument – varmed ska förstås att en förnuftig investerare sannolikt skulle utnyttja informationen som en del av grunden för sitt investeringsbeslut – ska information om avvikelsen offentliggöras. Mindre avvikelser föranleder således ingen separat informationsgivningsskyldighet. En rimlig utgångspunkt i det avseendet är att det inte föreligger skyldighet att vinstvarna om informationen håller sig inom vad som kan anses utgöra ett normalt intervall mot bakgrund av vad bolaget tidigare har kommunicerat och andra kända omständigheter.

Huvudregeln är att offentliggörande av insiderinformation ska ske så snart som möjligt. Offentliggörandet får dock skjutas upp, exempelvis till det planerade rapportdatumet, om vissa villkor är uppfyllda. Ett av dessa villkor är att det inte ska vara sannolikt att ett uppskjutet offentliggörande vilseleder allmänheten.

Enligt riktlinjer utfärdade av den Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, ESMA, skulle ett uppskjutet offentliggörande av insiderinformation sannolikt vilseleda allmänheten i åtminstone följande situationer:

  • Insiderinformationen avviker väsentligt från bolagets tidigare offentliggjorda meddelanden om den fråga som insiderinformationen avser.
  • Insiderinformationen gäller det faktum att bolagets finansiella mål troligtvis inte kommer att uppnås, om dessa mål tidigare har offentliggjorts.
  • Insiderinformationen står i strid med marknadens förväntningar, om sådana förväntningar baseras på signaler som bolaget tidigare har skickat till marknaden till exempel i intervjuer, vid presentationsmöten med investerare eller i andra typer av kommunikation som härrör från eller har godkänts av bolaget.

Mot denna bakgrund kan det konstateras att utrymmet för att skjuta upp offentliggörandet av information om en finansiell avvikelse som är så väsentlig att den bedöms utgöra insiderinformation är begränsat eftersom det uppskjutna offentliggörandet i normala fall sannolikt skulle vilseleda allmänheten. Vi ser en risk att vinstvarningsinstitutet underanvänds och skulle inte bli förvånade om tillsynen skärps på detta område.

För att minska risken för misstag på detta område rekommenderar vi därför noterade bolag att se över sina interna rutiner för att löpande identifiera avvikelser som föranleder skyldighet att vinstvarna. Särskild vaksamhet krävs av bolag som har avgett finansiella prognoser med konkreta uppgifter om den förväntade nivån av resultatet eller andra nyckeltal. Om avvikelsen uppmärksammas nära inpå ett planerat delårsrapportdatum kan det, bortsett från att riskera att utgöra en överträdelse av MAR, ge intryck av att bolaget inte har haft kontroll på resultatutvecklingen och/eller att de interna rutinerna är bristfälliga.

Vill du veta mer? Kontakta gärna:

Jonas Hämälä blir ny delägare på TM & Partners från årsskiftet 2023/24. Jonas är verksam inom kapitalmarknadsjuridik och har bred och omfattande erfarenhet av att arbeta med publika transaktioner såsom börsintroduktioner, företrädesemissioner och andra kapitalanskaffningar. Jonas kommer närmast från SEB Corporate Finance Growth. Tidigare erfarenhet innefattar nära nio år på advokatbyrån Gernandt & Danielsson.

“Jonas är en viktig pusselbit i vår ambition att bygga ett ledande kapitalmarknadsteam. Jonas tillför mångårig erfarenhet från en topprankad kapitalmarknadsgrupp samt god förståelse av bankperspektivet i transaktioner, från tiden på SEB. Med Jonas blir vi bredare och vassare, vilket kommer skapa värde för våra klienter och ta oss till nästa nivå som lag”, säger Johan Wigh, delägare, TM & Partners.

“Det har varit oerhört nyttigt och lärorikt att arbeta med kapitalmarknadsjuridik från såväl rådgivar- som banksidan. Att få omsätta mina kunskaper och erfarenheter i rollen som delägare känns som ett naturligt nästa steg. Ännu mer naturligt känns det att få göra detta på TM & Partners – en byrå med stora ambitioner och ett starkt klienterbjudande”, säger Jonas Hämälä, nyinvald delägare, TM & Partners.

“Att vi förstärker och breddar vår redan starka kapitalmarknadsgrupp är strategiskt viktigt och ligger helt i linje med firmans målsättning att vara en av Sveriges ledande advokatbyråer med fokus på transaktionsjuridik. Jonas djupa och relevanta kompetens inom området publika transaktioner kompletterar väl Johans profil. Med Jonas ombord kommer vi stärka upp teamet med ytterligare en nyckelperson och därmed erbjuda en av marknadens bästa alternativ inom kapitalmarknadsjuridik”, säger Safa Mahmoudi, Managing Partner, TM & Partners.

För mer information, vänligen kontakta:

  • Johan Wigh, Partner, johan.wigh@tmpartners.se, 076 002 83 26
  • Safa Mahmoudi, Managing Partner, safa.mahmoudi@tmpartners.se, 076 002 83 25

Vi har biträtt ett kreditmarknadsbolag med ett avtal rörande betaltjänster och betalkortutgivningstjänster (Card as a Service, CaaS). Avtalet är ett led i ett strategiskt samarbete och omfattar flera jurisdiktioner.

Avtalet ingicks i september 2023.

Vårt team bestod av:

Digitala stämmor för aktiebolag och ekonomiska föreningar föreslås bli möjliga från och med den 1 januari 2024.

Enligt gällande lag ska stämman i ett aktiebolag eller en förening som huvudregel hållas på den ort där styrelsen har sitt säte. Under pandemin orsakad av covid-19 infördes tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor på ett sådant sätt att risken för spridning av covid-19 kunde minimeras.[1] De tillfälliga undantagen innebar att en stämma kunde hållas antingen digitalt i kombination med poströstning, eller genom att aktieägarna eller medlemmarna deltog i stämman enbart genom poströstning. De tillfälliga undantagen upphörde att gälla vid utgången av 2022. I ett nytt lagförslag föreslår regeringen att det återigen ska bli möjligt att genomföra digitala bolags- och föreningsstämmor från och med 1 januari 2024.[2]

Digitala stämmor ska kräva beslut i bolagsordning eller stadgarna

Enligt lagförslaget kommer en digital stämma kunna hållas om det framgår av bolagsordningen eller stadgarna. Med digital stämma avses en helt digital stämma utan en fysisk stämmoplats där stämman leds och där aktieägare kan inställa sig. Det kommer dock vara fortsatt möjligt att utan stöd i bolagsordning eller stadgarna hålla så kallade hybridstämmor, där stämman leds från en fysisk plats men vissa deltar på distans.

Bestämmelser om digitala stämmor i bolagsordningen eller stadgarna får inkludera begränsningar och krav. Det ska exempelvis vara möjligt att besluta att en digital stämma ska förutsätta möjligheter till poströstning i förväg, att endast extra stämmor ska kunna hållas digitalt eller att en fysisk stämma måste hållas om en minoritet av viss storlek begär det.

Undantag vid extraordinära omständigheter och vid samtliga aktieägares eller medlemmars samtycke

Enligt lagförslaget kan en digital stämma som regel endast hållas om det finns stöd för det i bolagsordningen eller stadgarna. Vid extraordinära omständigheter ska dock såväl aktiebolag som ekonomiska föreningar kunna hålla digitala stämmor även utan stöd i bolagsordningen eller stadgarna. I förarbetena nämns som exempel på extraordinära omständigheter de begränsningar som infördes under pandemin av covid-19 avseende deltagarantal i sammankomster. Sådana restriktioner, liksom situationer där det på grund av risk för liv och hälsa inte rimligen kan krävas att deltagarna infinner sig personligen, anses utgöra extraordinära omständigheter som möjliggör digitala stämmor.

Även om det inte föreligger extraordinära omständigheter och det saknas bestämmelser om digitala stämmor i bolagsordningen eller stadgarna ska digitala stämmor fortsatt kunna hållas om samtliga aktieägare eller medlemmar samtycker till det.

Teknikneutralitet

Bestämmelserna om digitala stämmor är teknikneutrala och enligt författningskommentarerna kan en digital stämma hållas på olika sätt med separata digitala system och tekniker. På samma sätt som vid en fysisk stämma ska deltagarna kunna delta och utöva sina rättigheter och det ska finnas lämpliga rutiner för identifiering av deltagare och rösträkning. Några särskilda bestämmelser kring tekniska lösningar för genomförandet av digitala stämmor föreslås dock inte, och vad som är lämpliga tekniska lösningar för att genomföra en digital stämma kan skilja sig åt mellan olika bolag beroende på exempelvis antalet deltagare, behovet av informationssäkerhet och kostnadsaspekter.

[1] Lag (2020:198) och lag (2022:121).

[2] Prop. 2022/23:139 Digitala bolags- och föreningsstämmor.

Vi har biträtt Jetpak Top Holding AB (publ) vid förvärvet av samtliga aktier i Budakuten i Malmö AB. Budakuten i Malmö erbjuder kurirbudslösningar i Skåne och till Köpenhamn, samt längre direkttransporter i Norden och övriga Europa. Jetpak har genomfört förvärvet via dotterbolaget Jetpak Malmö AB.

Jetpak är ett ledande logistik- och budföretag som erbjuder lösningar för snabba och flexibla transporter inom Norden och Europa.

Mer information hittar du här.

Vårt team bestod av:

 

 

TM & Partners har biträtt Federated Hermes Limited i samband med finansieringen av Hôtel Reisen i Stockholm och Grand Hotel i Odense för Host Hoteleiendom AS (en del av The Flying Elephant Group).

Läs mer här

TM & Partners team bestod av:

TM & Partners har biträtt grundarna av Tutus Data AB i samband med försäljningen av bolaget till C-Resiliens AB.

Tutus Data är marknadsledande inom godkända krypterings- och cybersäkerhetsprodukter för säker kommunikation. C-Resiliens är en cybersäkerhetskoncern som grundades 2022 med Formica Capital och Nicklas Storåkers som majoritetsägare. C-Resiliens förvärv av Tutus Data görs som ett led i en nysatsning inom digitala innovationer, investeringar och samverkan med inriktning mot samhällsviktig sektor i Sverige och EU.

TM & Partners team bestod av:

TM & Partners har biträtt Responda Group AB i samband med förvärvet av samtliga aktier i Personlig Svarsservice Sweden AB, samt den efterföljande avyttringen av ägarnas aktieinnehav i Responda Group AB till IK Small Cap III.

Responda Group AB är en branschledande svars- och kundservicepartner för företag och organisationer, specialiserade på servicetjänster med anpassade lösningar inom såväl privat som offentlig sektor.

TM & Partners team bestod av:

TM & Partners har biträtt EQUA Simulation AB vid försäljningen av en majoritetsandel av aktierna till MagiCAD Group Oy, ett dotterbolag till Glodon Company Limited. 

EQUA Simulation AB är utvecklare av det världsledande simuleringsverktyget för byggprestanda, IDA Indoor Climate and Energy (IDA ICE).

MagiCAD Group OY är en global programvaruleverantör med uppdraget att hjälpa konsult-, produkttillverknings- och byggföretag att skapa bättre byggnader för människor och planeten.

TM & Partners team bestod av:

TM & Partners har biträtt CombinedX AB (publ) vid förvärvet av samtliga aktier i Absfront AB. Absfront är ett konsultbolag specialiserat inom affärsapplikationer med fokus på CRM. Förvärvet finansierades delvis genom en riktad nyemission av aktier i CombinedX. Läs mer här för ytterligare information.

CombinedX är ett kunskapsbolag som hjälper företag och organisationer att dra fördel av digitaliseringens möjligheter. De levererar tjänster genom helägda specialistbolag som vart och ett har ett marknadsledande teknik- och affärskunnande i sin nisch.

TM & Partners team bestod av: