Vi har biträtt PHM Sweden AB (”PHM”) vid förvärvet av Bredablick-koncernen (”Bredablick”). Bredablick är en av Sveriges största förvaltningskoncerner med verksamheter inom teknisk och ekonomisk förvaltning av bostadsfastigheter och facility services. Förvärvet stärker PHM:s position i Sverige som en rikstäckande aktör med stor kunskap och erfarenhet inom bostadsfastighetsförvaltning, skötsel och tekniskt underhåll.

PHM verkar på ett 70-tal orter i Sverige från norr till söder via dess 26 lokalt förankrade och självständiga bolag och cirka 1 300 anställda. I och med förvärvet av Bredablick kommer antalet PHM-anställda i Sverige närma sig 2 000.

Bredablick grundades 2009 och har vuxit till att bli en marknadsledare i Sverige. Bredablicks tjänster omfattar olika tjänster relaterade teknisk och ekonomisk förvaltning av bostadsfastigheter och facility services.

För mer information besök PHMs webbplats.

Vårt team bestod av:

Digitala stämmor för aktiebolag och ekonomiska föreningar föreslås bli möjliga från och med den 1 januari 2024.

Enligt gällande lag ska stämman i ett aktiebolag eller en förening som huvudregel hållas på den ort där styrelsen har sitt säte. Under pandemin orsakad av covid-19 infördes tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor på ett sådant sätt att risken för spridning av covid-19 kunde minimeras.[1] De tillfälliga undantagen innebar att en stämma kunde hållas antingen digitalt i kombination med poströstning, eller genom att aktieägarna eller medlemmarna deltog i stämman enbart genom poströstning. De tillfälliga undantagen upphörde att gälla vid utgången av 2022. I ett nytt lagförslag föreslår regeringen att det återigen ska bli möjligt att genomföra digitala bolags- och föreningsstämmor från och med 1 januari 2024.[2]

Digitala stämmor ska kräva beslut i bolagsordning eller stadgarna

Enligt lagförslaget kommer en digital stämma kunna hållas om det framgår av bolagsordningen eller stadgarna. Med digital stämma avses en helt digital stämma utan en fysisk stämmoplats där stämman leds och där aktieägare kan inställa sig. Det kommer dock vara fortsatt möjligt att utan stöd i bolagsordning eller stadgarna hålla så kallade hybridstämmor, där stämman leds från en fysisk plats men vissa deltar på distans.

Bestämmelser om digitala stämmor i bolagsordningen eller stadgarna får inkludera begränsningar och krav. Det ska exempelvis vara möjligt att besluta att en digital stämma ska förutsätta möjligheter till poströstning i förväg, att endast extra stämmor ska kunna hållas digitalt eller att en fysisk stämma måste hållas om en minoritet av viss storlek begär det.

Undantag vid extraordinära omständigheter och vid samtliga aktieägares eller medlemmars samtycke

Enligt lagförslaget kan en digital stämma som regel endast hållas om det finns stöd för det i bolagsordningen eller stadgarna. Vid extraordinära omständigheter ska dock såväl aktiebolag som ekonomiska föreningar kunna hålla digitala stämmor även utan stöd i bolagsordningen eller stadgarna. I förarbetena nämns som exempel på extraordinära omständigheter de begränsningar som infördes under pandemin av covid-19 avseende deltagarantal i sammankomster. Sådana restriktioner, liksom situationer där det på grund av risk för liv och hälsa inte rimligen kan krävas att deltagarna infinner sig personligen, anses utgöra extraordinära omständigheter som möjliggör digitala stämmor.

Även om det inte föreligger extraordinära omständigheter och det saknas bestämmelser om digitala stämmor i bolagsordningen eller stadgarna ska digitala stämmor fortsatt kunna hållas om samtliga aktieägare eller medlemmar samtycker till det.

Teknikneutralitet

Bestämmelserna om digitala stämmor är teknikneutrala och enligt författningskommentarerna kan en digital stämma hållas på olika sätt med separata digitala system och tekniker. På samma sätt som vid en fysisk stämma ska deltagarna kunna delta och utöva sina rättigheter och det ska finnas lämpliga rutiner för identifiering av deltagare och rösträkning. Några särskilda bestämmelser kring tekniska lösningar för genomförandet av digitala stämmor föreslås dock inte, och vad som är lämpliga tekniska lösningar för att genomföra en digital stämma kan skilja sig åt mellan olika bolag beroende på exempelvis antalet deltagare, behovet av informationssäkerhet och kostnadsaspekter.

[1] Lag (2020:198) och lag (2022:121).

[2] Prop. 2022/23:139 Digitala bolags- och föreningsstämmor.

Vi har biträtt Södervidden Fastigheter vid försäljningen av 77 000 kvm mark i Åstorp, med bästa logistikläge utanför Helsingborg, till Panattoni för uppförande av logistik- och industribyggnader omfattande ca 46 000 kvm.
Byggstart för projektet är planerat till juni i år.
I september 2024 beräknas projektet vara klart för inflyttning.

För mer information, besök Fastighetsveriges hemsida eller Panattoni Europe.

Vårt team bestod av:

TM & Partners har biträtt Imagimob AB i samband med försäljningen av bolaget till Infineon Technologies AG.

Imagimob är ett ledande bolag inom maskininlärning för avancerade enheter. Infineon Technologies AG är ett globalt ledande bolag inom tillverkning av halvledare för kraftsystem och IoT-lösningar

Vårt team bestod av:

Vi har biträtt SEB:s fond Domestica V i samband med det indirekta förvärvet av tre fastigheter i Örebro kommun för huvudsakligen bostadsändamål, inklusive ett fristående parkeringshus, från Sveaviken Bostad AB. Fastigheterna och parkeringshuset förvärvades indirekt genom tre olika aktiebolag. Fastigheterna omfattar tillsammans 274 lägenheter med en uthyrningsbar yta om 11 650 kvm, varav 98 kvm utgörs av en kommersiell lokal, samt det fristående parkeringshuset med 161 platser.

Ta del av mer information här

Vårt team bestod av:

 

Vi har biträtt Jetpak Top Holding AB (publ) vid förvärvet av samtliga aktier i Budakuten i Malmö AB. Budakuten i Malmö erbjuder kurirbudslösningar i Skåne och till Köpenhamn, samt längre direkttransporter i Norden och övriga Europa. Jetpak har genomfört förvärvet via dotterbolaget Jetpak Malmö AB.

Jetpak är ett ledande logistik- och budföretag som erbjuder lösningar för snabba och flexibla transporter inom Norden och Europa.

Mer information hittar du här.

Vårt team bestod av:

 

 

TM & Partners har biträtt CombinedX AB (publ) vid förvärvet av samtliga aktier i Absfront AB. Absfront är ett konsultbolag specialiserat inom affärsapplikationer med fokus på CRM. Förvärvet finansierades delvis genom en riktad nyemission av aktier i CombinedX. Läs mer här för ytterligare information.

CombinedX är ett kunskapsbolag som hjälper företag och organisationer att dra fördel av digitaliseringens möjligheter. De levererar tjänster genom helägda specialistbolag som vart och ett har ett marknadsledande teknik- och affärskunnande i sin nisch.

TM & Partners team bestod av:

TM & Partners har biträtt Arwidsro Fastighets AB vid förvärvet av tre fastigheter i Smålandia Handelsområde i Gislaved kommun från Boxhult AB. Förvärvet omfattar 7 447 kvm uthyrningsbar area med ett fastighetsvärde om 120 mkr och ett hyresvärde om 9,4 mkr.

Läs mer på Fastighetsvärldens hemsida:

https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/arwidsro-forvarvar-i-smalandia-handelsomrade/

https://www.fastighetssverige.se/artikel/arwidsro-koper-for-120-miljoner-i-gislaved-45444

Arwidsro Fastighets AB grundades 1979 och besitter över 40 års erfarenhet av fastighetsutveckling i Sverige och Europa. Arwidsro bygger, förvaltar och utvecklar fastigheter i stabila marknader med positiv befolkningstillväxt i södra och mellersta Sverige.

TM & Partners team bestod av:

TM & Partners har agerat svensk legal rådgivare för Veranex Inc i samband med förvärvet av Devicia AB och Clarvin AB tillsammans med Kickfile AB, Lea Group AB och Limulus Bio AB. De förvärvade bolagen utgör en portfölj av fullservicekonsultföretag för medicinska produkter. De tillhandahåller regulatorisk och klinisk rådgivning, kvalitetssäkring och biokompatibilitetstjänster för medicintekniska produkter och in vitro-diagnostik (IVD).

Veranex är en global tekniktjänsteleverantör dedikerad till medicinteknikindustrin.

TM & Partners team leddes av:

Teamet bestod i övrigt av:

Läs mer om Veranex här

 

TM & Partners har biträtt Färna Invest AB, ett investeringsbolag som grundats och ägs av Gerald Engström, i samband med förvärvet av samtliga tillgångar och rättigheter från Indiska Magasinet AB konkursbo genom det nybildade bolaget Indiska 1901 AB. Indiska erbjuder heminredning, kläder och accessoarer och är verksamt i Sverige, Norge och Finland.

TM & Partners team bestod huvudsakligen av delägarna Jens Haneklint, Johan Wigh och Anna Jerndorf, seniora biträdande juristen Amela Balijaj och biträdande juristerna Jacob Elovsson Hultin, Carl Östlund, Matilda Andersson, samt Philip Bihl.