Idag, den 4 december 2024, börjar flera delar av EU:s Listing Act (”Listing Act”)[1] att gälla, vilket alla noterade bolag – och särskilt bolag som överväger en kapitalanskaffning – bör känna till. Är du inte bekant med Listing Act? Nedan har vi sammanfattat två viktiga förändringar för noterade bolag som överväger en kapitalanskaffning, båda med verkan från och med idag.
Inget prospektkrav för bolag som varit noterade i minst 18 månader.
Bolag som haft sina aktier noterade på reglerad marknad (t.ex. Nasdaq Stockholm) eller en tillväxtmarknad för små och medelstora bolag (t.ex. Nasdaq First North Growth Market) kontinuerligt i minst 18 månader behöver inte längre upprätta ett prospekt i samband med en kapitalanskaffning genom nyemission av aktier (om de nya aktierna är av samma slag som de noterade aktierna). Undantaget är tillämpligt oavsett storleken på erbjudandet, men är bland annat villkorat av att värdepapperen inte emitteras som ett led i ett uppköpserbjudande, en fusion eller en delning. Dessutom, och i stället för ett prospekt, måste ett kortfattat dokument (högst 11 sidor) innehållande viss nyckelinformation om emittenten och aktierna/erbjudandet lämnas in till Finansinspektionen och offentliggöras av emittenten, men dokumentet är inte föremål för någon granskning eller godkännandeprocess hos myndigheten.
TM kommentar: Detta undantag innebär exempelvis att det från och med nu kommer att vara möjligt att genomföra företrädesemissioner utan att upprätta och lämna in ett prospekt till Finansinspektionen. Detta kommer att spara både tid och kostnader för emittenter och ta bort den transaktionsrisk som är förknippad med prospektgodkännanden hos Finansinspektionen. Det kommer också att öppna upp för möjligheten att genomföra företrädesemissioner under perioder av året som hittills varit mer eller mindre stängda på grund av att emittenten inte haft tillgång till den finansiella information som krävs för att uppfylla prospektkraven. Slutligen ger undantaget också möjlighet att i större utsträckning än tidigare inkludera retail-investerare i riktade emissioner.
Utökat undantag avseende upptagande till handel och erbjudanden till allmänheten.
Det nuvarande 20-procentiga undantaget (som tillåter emittenter noterade på en reglerad marknad att under en tolvmånadersperiod emittera upp till 20 procent av antalet redan noterade aktier utan att upprätta prospekt) utökas till 30 procent. Vidare kommer det utökade undantaget även att vara tillämpligt i förhållande till erbjudanden till allmänheten, dvs. noterade bolag (både bolag på reglerad marknad och bolag på tillväxtmarknad för små och medelstora bolag) kommer att kunna erbjuda upp till 30 procent av bolagets aktier till allmänheten utan att behöva upprätta något prospekt. Detta undantag kräver också att emittenten istället skickar in ett kortfattat dokument till Finansinspektionen och offentliggör det i enlighet med vad som beskrivs ovan
TM kommentar: Vi förutser en mer begränsad användning av detta undantag, men vi förväntar oss att det kommer att användas i främst två situationer. Den första situationen är i förhållande till bolag som har varit noterade under en kortare period än 18 månader och därför inte kan använda sig av det ovan nämnda undantaget. Den andra situationen är i samband med offentliga uppköpserbjudanden som innefattar utbyteserbjudanden.
Vad gäller i övrigt?
För noterade bolag innebär Listing Act även vissa ändringar i marknadsmissbruksförordningen (MAR), vilka också träder i kraft idag. Bland de viktigaste uppdateringarna kan nämnas:
- Tröskelvärdet för kravet på insynsrapportering höjs från 5 000 euro till 20 000 euro. Finansinspektionen har för avsikt att under 2025 utvärdera tröskelvärdet med möjlighet att höja och sänka tröskelvärdet till 50 000 euro eller 10 000 euro.
- Transaktioner som inte avser ett aktivt investeringsbeslut av en PDMR kommer att undantas från förbudet för PDMR att genomföra transaktioner under stängda perioder.
Vad händer härnäst?
Under 2026 kommer övriga delar av EU:s Listing Act att träda i kraft. Viktiga uppdateringar kommer att inkludera:
- Nya prospekttyper för att ytterligare underlätta kapitalanskaffningsprocessen för redan noterade bolag och noteringsprocessen för onoterade bolag.
- Bolag som utvärderar ett listbyte till reglerad marknad (t.ex. från Nasdaq First North Growth Market till Nasdaq Stockholm) kommer även att dra nytta av förenklade prospektregler.
- Emittenters skyldighet att offentliggöra insiderinformation som avser mellanliggande steg i en över tiden pågående process (så som en M&A-process) tas bort i MAR.
Vill du veta mer? Kontakta TM & Partners team för kapitalmarknadsfrågor:
[1] Listing Act syftar till att underlätta tillgången till kapitalmarknadsbaserade finansieringsalternativ för bolag inom Europeiska unionen och innebär främst ändringar i prospektförordningen, marknadsmissbruksförordningen (MAR), MiFID II och MiFIR.